(For now, in Dutch only.) Op deze pagina vindt u een hoop reisverslagen die ik doorheen de voorbije jaren neerschreef. Het overzicht is nog niet volledig en wordt verder aangevuld. Maar wat is reizen in de eerste plaats? Ik probeerde dat te beschrijven in een column voor Knack. Hier alvast de kern van dat betoog. 

“Het werkelijke paradijs zit hem niet in de leuke bestemmingen, maar in het innerlijke vermogen om de kleine dingen te ontdekken. Het geroffel van de specht. Het onverwachte laagje aprilsneeuw op de takken van de mispelboom. De ranke sleutelbloem die de lente tegemoet reikt vanonder een gebarsten stoeprand. De lome warmte van de zon achter het venster. Het mos in de dakgoot dat van het smeltwater net een kleine glinsterende Alpenwaterval maakt. De wereld rondreizen is tevergeefs als je je zintuigen niet de vrije loop kunt laten, als je niet ook kunt reizen in je hoofd.

We slikken het om een heel jaar lang als een citroen te worden uitgeperst en aanvaarden dat we geen tijd meer hebben om ‘s avonds met mooie producten een maaltijd voor het gezin te bereiden. We aanvaarden dat we in het beste geval nog net de adem hebben om onze tuin – een combinatie van gemillimeterd gras, folie en kiezel – onder controle te houden. We sluiten elf maanden per jaar de zintuigen af en verwonderen ons dan enkele weken compleet afgejakkerd over hoe blauw de Middellandse Zee is. En amper hebben we de tijd gevonden om de honderden plaatjes van zee, zonsondergang en glimmende gezichtjes te ordenen op onze telefoon, of we zinken als digitale zombies weer in onze grijze routine. Je kunt een land pas koesteren als je het leven koestert, de veelzijdigheid van lichaam en geest, het feit dat elk zintuig op elk moment een vliegtuig kan zijn naar een andere wereld.”

Ik nodig u alvast uit om opnieuw mee te reizen langsheen de buitenranden van Europa. Ik maakte deze reis in 2017 en 2018. Zij begon in Hamburg en leidde via Oost en Zuid-Europa naar de Levant en het Noord-Afrika. Elke halte eindigt met een koppeling naar de volgende etappe. Zo kunt u het verhaal mooi mee volgen. Dit is de start